12 Mart 2012 Pazartesi

Engellilerin Yasal Hakları ve İmtiyazları

Doğuştan ya da sonradan engelli olan bireyler elbette toplumda pozitif ayrımcılık yapılarak gözetilmektedir.Sosyal devlet ilkesinin de gereği olan bu durumdan haberdar olan -tam anlamıyla- engelli sayısı oldukça az ne yazık ki. Bugün kü yazımızda sizlere engelli hakları konusunda bilgi vermeye çalışacağız. Öncelikle belirtmek isterim ki bu haklardan faydalanabilmenin ilk koşulu bir sağlık kurulu raporunuzun olmasıdır.Özürlü kimlik kartı almanız durumunda bazı yararları olacak bu kartın sizlere.Özürlü Kimliği Bilgi Raporu veren hastanede ya da Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri’nde doldurulacaktır.
Bu konuda ayrıntılı bilgi almak için: Alo Özdanış: 0 800 314 83 00






ÖZÜRLÜ KİMLİK KARTI ŞU YARARLARI SAĞLAYACAKTIR
Özürlü ;
Değişik kurum ve kuruluşlardan istenen rapor yenileme işlemlerinden kurtulacaktır,   
  Gelir Vergisi indiriminden faydalanabilecektir. (Gelir Vergisi indirimi, özürlü kişinin herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmaması durumunda kendisine bakmakla yükümlü olan kişi içinde geçerli olacaktır),  
Devlet Demir Yolları ile seyahat etmesi ve özür oranının %40 veya üstü olması halinde %50 indirimden faydalanabilecektir.  
Havayolları ile seyahat etmesi ve özür oranının %50 veya üstü olması halinde %40 indirimden yararlanabilecektir.  
Yerel Yönetimlerin alacağı kararlar ile belediye otobüslerinden ücretsiz ya da indirimli yararlanabilecektir.  
Sinema, Tiyatro vb. faaliyetler için ödeyeceği ücretlere indirim uygulanacaktır.  
Kamu Kurum ve Kuruluşlarının özürlü çalıştırma zorunluluklarına bağlı olarak özürlü istihdamı amacıyla açılan sınavlarda özrünü kanıtlayabilecektir.  
Telsim ve Türkcell tarafından %40 indirim uygulanmaktadır.  
Özürlü Kimlik Kartı ile ilgili çalışmalar devam etmekte olup bundan sonra da özürlüler için verilecek bütün haklardan özürlü birey aynı kimlik kartı ile yararlanabilecektir.

Bu konuya arama motorlarına Engelli hakları,engellilerin yararlanabileceği haklar,engelli kart nasıl alınır,özürlü kartın yararları yazarak ulaşabilirsiniz. 



0 yorum:

Yorum Gönder